Καταρχήν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) υγεία θεωρείται μία κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Βλέπουμε συνεπώς οτι ο Π.Ο.Υ. δίνει έμφαση στο κομμάτι της ευεξίας που αυτό εξασφαλίζεται όχι μόνο από την απουσία νόσου αλλά και από την θετική ψυχική υγιεινή!

Αυτό δηλαδή που όλο και περισσότερο συζητείται και δίνεται έμφαση και αφορά το κομμάτι της ποιότητας ζωής.

Έτσι λοιπόν, πάλι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. «Ψυχική Υγείαείναι η κατάσταση της συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και επιτεύγματα.» 

Βλέπουμε με βάση αυτό τον ορισμό ότι είναι σημαντικό αφενός κανείς να είναι ικανοποιημένος από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και επιτεύγματα αλλά και την ικανότητά του να λειτουργεί και να συμβιώνει μέσα στην κοινότητα.

Ακολουθώντας τον συλλογισμό αυτό οδηγούμαστε στην βιο-ψυχο-κοινωνικήθεώρηση, στην προσέγγιση των ψυχολογικών προβλημάτων.

Χρειάζεται δηλαδή να προσεγγίσουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνοντας υπόψη μας τόσο το ιατρικό μοντέλο που αναφέρεται στις γνώσεις που προκύπτουν από την νευροχημική έρευνα, την ψυχοφαρμακολογία και την γενετική, όσο και την ψυχολογική προσέγγιση που βασίζεται κυρίως στα μοντέλα που αναφέρονται στην Ψυχαναλυτικήτην Γνωσιακή, τη Συμπεριφορικήκαι την Συστημικήθεραπεία, όσο και στη Ψυχοκοινωνική θεώρηση που λαμβάνει υπόψη τους στρεσογόνους παράγοντες και τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής.

Η προσπάθεια μας λοιπόν εστιάζεται στην προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν με βάση αυτό το μοντέλο.

Η ιατρική γνώση και εμπειρία από τη μία αλλά και η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται τόσο στην ψυχοδυναμική ευαισθητοποίηση όσο και κυρίως στη Γνωσιακή - Συμπεριφορικήψυχοθεραπεία αποτελούν τα εφόδια με τα οποία εργαζόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των όποιων ψυχολογικών - ψυχιατρικών ζητημάτων προκύψουν.

 

Ζήσε το ταξίδι σε καθαρό ουρανό - 26 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

  •  Τι είναι τα ναρκωτικά

Είναι χημικές ουσίες που προκαλούν μεταβολές στο επίπεδο της νοητικής σφαίρας του συναισθήματος ή της συμπεριφοράς του ατόμου και έχουν εξαρτησιογόνες ιδιότητες. Για την εγκατάσταση του φαινομένου αλληλεπιδρούν παράγοντες που αφορούν τόσο τη φύση της ουσίας όσο την προσωπικότητα του ατόμου και τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες διαβιεί.

  • Γιατί αφορά συχνότερα τους νέους;

Λόγω της φυσικής περιέργειας κόντρα στην «καθώς πρέπει κοινωνική τάξη». Διακινούνται μέσω φίλων – γνωστών.

  • Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκρίζωση τους;

Γιατί υπάρχουν τεράστια κέρδη των εμπόρων, καθημερινές έμμεσες αναφορές που ενισχύουν την κοινωνική τους υπόσταση, διαθεσιμότητα στο κοινωνικό ή φυσικό περιβάλλον.

  • Τι μπορούμε να κάνουμε; 
    • Σωστή ενημέρωση
    • Ορθότερη εκτίμηση του φαινομένου 
    • Διατήρηση της εμπιστοσύνης του ατόμου προς την πολιτεία 
    • Ουσιαστική ευαισθητοποίηση σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες 
    • Βελτίωση των συνθηκών ζωής 
    • Θετικά Ερεθίσματα: Μουσική, τέχνη, αθλητισμός, πνευματικές τέχνες, έρωτας, αγάπη, Safe sex,  όνειρα

Μην ξεχνάτε η ζωή είναι γεμάτη από ευκαιρίες που μπορούμε να απολαύσουμε! 

Τολμήστε να ονειρευτείτε και τα όνειρά σας μπορούν να πραγματοποιηθούν!

Ψυχιατρική είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που εξετάζει και αντιμετωπίζει τις Ψυχικές Διαταραχές.

Όταν αναφερόμαστε σε ψυχιατρικές διαταραχές εννοούμε αφενός τις διαταραχές που σχετίζονται με την διαταραχή  του Συναισθήματος (π.χ. κατάθλιψη, Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή) τις Αγχώδεις Διαταραχές (π.χ. Διαταραχή Πανικού, Φοβίες) . . . και αφετέρου τις Διαταραχές στη Προσωπικότητα.

Η Ψυχιατρική διαθέτει πλέον στη φαρέτρα της αρκετά μέσα, τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών και μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους πλέον η αποκατάσταση και η λειτουργικότητα που εξασφαλίζουν επάνοδο στη φυσιολογική ζωή θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Οι σύγχρονοι φαρμακευτικοί παράγοντες δεν είναι πια μόνο αποτελεσματικοί αλλά λόγω του καλού προφίλ τους δεν έχουν παρενέργειες. Επιπλέον οι σύγχρονες Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις είτε συμπληρώνουν επιτυχώς την θεραπεία είτε αποτελούν αυτές του βασικού παράγοντα θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν σε όλο και περισσότερο κόσμο την δυνατότητα να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό αφού πλέον γνωρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων του χωρίς να στιγματιστεί. 

Ενώ έχει πλέον περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Σίγκμουντ Φρόυντ πρώτος εισήγαγε την έννοια της Ψυχοθεραπείας, εξακολουθεί ακόμα να μην έχει αυτή καθιερωθεί πλήρως στη συνείδηση μας ως μια αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση.

Η σύγχρονη έρευνα και οι απεικονιστικές μέθοδοι έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας αφού αποδεδειγμένα επιφέρει σταθερές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου!

Αυτό είναι ανεξάρτητο του είδους της ψυχοθεραπείας, ενώ καθοριστικό παράγοντα φαίνεται να παίζει η σχέση θεραπευτή – θεραπευομένου.

Πέραν αυτού υπάρχουν πλέον αρκετές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ατομικές ή ομαδικές, με κυρίαρχες αυτές της Γνωσιακή Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, της Ψυχανάλυσης και της Συστημικής Ψυχοθεραπείας.

Το ποιο είδος ψυχοθεραπείας θα επιλέξει κανείς εξαρτάται περισσότερο από την δυνατότητα πρόσβασης, χρόνου αλλά και χρημάτων που έχει ο καθένας, το τι του ταιριάζει περισσότερο ως στυλ αλλά βέβαια και το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ο Ψυχίατρος είναι ιατρός που έχει εκπαιδευτεί και έχει πάρει τον τίτλο της ειδικότητας της Ψυχιατρικής. Είναι ο αρμόδιος για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των Ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι συνεπώς ο αρμόδιος για να απευθυνθεί κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχισμού προκειμένου να πάρει μια σωστή διάγνωση και να του προταθεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την ανθρώπινη ψυχολογία όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την ανάπτυξη του ατόμου μέσα από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Όπως φαίνεται και από τον όρο, κατέχει το θεωρητικό υπόβαθρο της Ψυχολογίας του ατόμου και του τι ορίζεται ως φυσιολογικό, χωρίς όμως να έχει την ικανότητα της θεραπευτικής παρέμβασης εκεί που κάτι εκ φεύγει του φυσιολογικού.

Στις πλείστες, πάντως, περιπτώσεις το να δουλέψει κανείς ψυχοθεραπευτικά λειτουργεί αποτελεσματικά προσφέροντας σταθερές λύσεις και ανακούφιση σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ψυχιατρικά ή ψυχολογικά ζητήματα.